Dukan Diyeti Nasıl Yapılır ?

Dukan diyeti Fransız diyetisyen Pierre Dukan tarafından hazırlanan yağ ve karbonhidratların azaltılıp,protein ağırlıklı beslenme stilini hedef aldığı bir diyettir.Vücudu aç bırakmadan kilo verdirme iddiasıyla dünyada son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir. Dukan diyeti eksiksiz ve doğru uygulandığı zaman hızlı,kalıcı ve sağlıklı kilo vermeyi öngörür.Diyet temelde dört prensip üzerine kuruludur.



1)Diyete Hazırlık Aşaması:İlk aşama vücut ağırlığınıza ve vermek istediğiniz kiloya bağlı olarak yaklaşık 7-12 arası sürer.İlk aşamada yalnızca yağsız proteinler tüketmeniz gerekir.Vücuda karbonhidrat alımı olmamalıdır.İlk aşamanın güzel yanı kalori sınırlaması olmaksızın istediğiniz kadar protein tüketimi yapabilmenizdir.Aynı zamanda vücuda tokluk hissi veren lifli besinler tüketilmelidir.

2)Diyette Hedef Aşaması:Bu aşama vücudun diyete alıştığı devam aşaması niteliğindedir.İlk aşamada olduğu gibi yağsız protein tüketmeye devam etmeniz gerekiyor.Bunun yanında diyete ek olarak gün aşırı nişastasız sebze tüketmeniz gerekir.Bu aşamayı vücudunuz hedeflediğiniz ideal aşamaya gelene kadar sürdürmeniz gerekir.

3)Diyette Ek Takviye Aşaması:Dukan diyetini benzer diğer diyetlerden ayıran kısım işte tam da bu aşama da başlıyor.3.aşamayla birlikte diyetinizde karbonhidrat takviyelerine başlamanız gerekiyor.Tercihen haftada bir veya iki kere kutlama öğünü adını verdiğimiz öğünle beraber sınırlı miktarda istediğiniz karbonhidratı tüketebiliyorsunuz.

4)Mevcut Kiloyu Koruma ve Sabitleme Aşaması:Bu son aşamayla beraber diyeti yavaş yavaş bir yaşam stili haline getirmeye başlıyorsunuz.Son aşamanın kendi içinde bazı mevcut kuralları var.
İlk olarak haftada bir gün yalnızca protein tüketimi yapılmalıdır.Vücut dengesi ve metabolizma açısından her hafta aynı gün olmasına özen gösterilmelidir.

Düzenli olarak her gün 2 yemek kaşığı ve tercihen sabah saatlerinde yulaf kepeği tüketilmelidir.
Hareketli bir yaşam stiline alışmak gereklidir.Düzenli olarak günlük 20 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır.Aynı zamanda asansör yerine merdiven kullanımına ve kısa mesafelere yürüyerek gitmeye özen gösterilmelidir.

Dukan diyeti düzenli uygulandığında ve kurallarına dikkat edildiğinde kişinin daimi olarak fit bir görünüme sahip olmasını sağlayacağı gibi düzenli ve aktif bir metabolizmaya ve sağlıklı yaşama da yardımcı olur.

Yorumlar