Havucun vücuda pek çok faydası bulunuyor. Bu faydaların ilk sırasında
ise antioksidan özelliğinin bulunması yer alıyor. Havuç, vücudunuzda bulunan
serbest radikallerin dengesinin korunmasını sağlar ve içinde bulunan beta
karoten sayesinde tırnak, cilt ve saç korunmasını sağlar. Bunun yanında kalp ve
damar hastalıklarının oluşma riskini azaltır. Besin lifi bakımından en zengin
bitkiler arasında yer alan havuç, sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar,
kabızlığı önler ve sindirimden kaynaklanan bazı hastalıkların önüne geçer.
Diyet yapanlar için tokluk hissi veren en iyi sebzeler arasında yer alır.
Havucun içinde bulunan beta kroten havuca turuncu rengini veren renk
pigmentidir ve vücuda girdiği zaman A vitaminine dönüşür. Hayvansal gıdalar
dışında A vitamini bakımından en zengin olan bitki havuçtur. Çok etkili bir
antioksidan aracıdır ve bu sayede kanserden kalp hastalıklarına kadar pek çok
hastalığı önler. Kanserden korunmak için tüketmeniz gereken besinlerin başında
havuç yer alıyor. Havuç, kolon kanseri, prostat kanseri, akciğer kanseri gibi
pek çok kanserin oluşma riskini azaltır. Havuç suyunda bulunan biaktif
kimyasallar lösemide kansere neden olan hücre bölünmesinin de önüne geçiyor
havuç, mesane kanseri riskini de azalttığı için bolca tüketilmesi tavsiye
edilen bitkiler arasında yer alıyor. İçinde bulunan potasyum pek çok hastalığın
oluşmasının önüne geçer. Aynı zamanda havuç, göz ve kalp sağlığının korunmasına
yardımcı olur. Sindirim sistemini rahatlatan bir özelliği bulunur.
Yorumlar
Yorum Gönder