Şeker Hastaları Nasıl Beslenmeli ?

Şeker hastalığı, doğru beslenme ve öğünleri kontrol altında tutma ile rahatlıkla dizginlenebilecek bir hastalıktır. Şeker hastaları, her besinden azar azar yemeli ve öğünlerini aksatmamaya özen göstermelidir. Şeker hastalığı teşhisi koyulan kişilerin, sağlıklı ve düzenli beslenmeyi bir alışkanlık haline getirmeli ve bunu bir ceza ya da diyet olarak görmemelidir. Öncelikle endişe etmemeli ve az tüketmeniz gereken besinleri öğrenmelisiniz. Şeker hastaları, lifli gıdaları bolca tüketmelisiniz. Bu sayede kan şekeri seviyenizin yavaş yavaş yükselmesini sağlayabilirsiniz. Tüketeceğiniz karbonhidratları çok dikkatli seçmelisiniz. Özellikle de beyaz ekmek, makarna, pirinç, şeker ve abur cuburlardan uzak durmalısınız. 

Diyabetli hastaların şeker ve tuz tüketimini kontrol altında tutması çok önemlidir. Özellikle de şekerli içecekler, çay, gazoz gibi içeceklerin yerine maden suyu, su ya da yeşil çay tüketmeniz gerekiyor. Canınız çok tatlı yemek isterse kendi tatlınızı kendiniz yapabilirsiniz. Özellikle de sütlü ve hafif tatlıları tercih etmeniz doğru olacaktır. Tükettiğiniz yağ miktarını ve doymuş yağ tüketimini olabildiğince azaltmalısınız. Sebzeleri ve etleri kızartarak yemek yerine haşlayarak tüketmeye özen göstermelisiniz. Günde en az 5 porsiyon renkli sebze ve meyve tüketmeye özen göstermelisiniz. Haftada en az 2-3 defa balık tüketmelisiniz. Un, şeker ve tuzdan olabildiğince uzak durmalı her öğünde porsiyonlarınızı biraz daha azaltmaya dikkat etmelisiniz. Beslenmenizin içine fasulye, nohut, bezelye ve mercimek gibi kan şekerinizi kontrol altında tutmanızı sağlayacak olan gıdaları tüketmelisiniz. 


Yorumlar